Webwinkels zijn booming! Dat komt omdat er talloze voordelen zijn: steeds meer mensen shoppen online en dat biedt volop kansen om een webshop te beginnen, de opstartkosten zijn laag, er is relatief weinig kennis voor nodig en je kunt een webshop met je baan combineren. Maar hoe start je nou een eigen webshop? Dit zijn de 7 stappen die je hierbij helpen.

1. Je product en doelgroep kiezen

Denk allereerst goed na wat je wilt gaan verkopen: ga je voor zelfgemaakte producten of koop je producten in? Kies je voor een breed assortiment of ga je voor een nichemarkt? Als je niet veel tijd in je webwinkel kunt stoppen, kun je het assortiment het beste klein houden. Kies een origineel product of zorg ervoor dat je meer te bieden hebt dan je concurrenten. Zoals meer expertise, een persoonlijkere benadering, betere service of lagere prijzen. Definieer daarna, op basis van je aanbod, je doelgroep en doe onderzoek naar wat je potentiële klanten belangrijk vinden en waar zij zich (online) bevinden.

2. Een goede bedrijfsnaam kiezen

Nadat je jouw assortiment en doelgroep hebt gekozen is het tijd om een bedrijfsnaam te kiezen. Een goede bedrijfsnaam is pakkend, gemakkelijk te spellen en geeft duidelijk weer wat jouw webshop verkoopt. Check eerst of de naam niet al gebruikt wordt door een (branchegerelateerd) bedrijf en kijk of de domeinnaam nog beschikbaar is.

3. Webwinkel software kiezen

Als je weet wat je wilt gaan verkopen, op welke doelgroep je je gaat richten en je een goede bedrijfsnaam hebt gekozen, is het tijd om te kijken met welk systeem je je webwinkel wilt maken. Als je zelf niet handig bent met programmeren, kun je het beste voor een webwinkelsysteem zoals Mijnwebwinkel kiezen. Een webwinkelsysteem is gebruiksvriendelijker dan zelf aan de slag gaan met html, en ook een stuk goedkoper dan het inhuren van een programmeur die voor jou aan de slag gaat. In een webwinkelsysteem zitten vaak al talloze vormgevingsopties, de bekende verzend- en betaalopties en eenvoudig voorraadbeheer.

4. Inschrijven bij de KvK en de Belastingsdienst 

Als start met een webshop is het tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Wanneer je je hebt aangemeld bij de KvK worden je gegevens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst, handig! Vergeet niet om aandacht te besteden aan de juridische aspecten van je shop en stel bijvoorbeeld algemene voorwaarden op. Mijnwebwinkel stelde een aantal (gratis) juridische templates voor je op.

5. De webwinkel inrichten

Tijd voor het leuke werk: je shop inrichten en vormgeven! De uitstraling van je webshop is bepalend voor hoe je klanten hun bezoek ervaren. Professionaliteit en overzicht is hierbij super belangrijk. Voer je huisstijl overal in door, zodat bezoekers jouw webshop herkennen.

6. Producten toevoegen

Zodra de lay-out van je winkel af is, vul je je shop met je producten. Zorg daarbij voor een perfecte productomschrijving en duidelijke productfoto’s. Licht je goed verkopende artikelen extra uit, bijvoorbeeld met een fotoslider of een kader rondom de foto’s.

7. Bezoekers naar je webshop krijgen

Zonder bezoekers kun je geen succesvolle webwinkel runnen. Door marketing in te zetten kun je ervoor zorgen dat jouw webshop beter vindbaar is. Doe (basis)kennis op van SEO, AdWords, linkbuilding en Google Analytics om bovenaan in de zoekresultaten te komen. Je kunt dit voor een deel uitbesteden maar of zelf aan de slag gaan.

Wat kost een webshop?

Een webwinkel beginnen hoeft niet duur te zijn! Je kunt bij Mijnwebwinkel voor €24 excl. btw per maand, een professionele webwinkel starten waarmee je alle mogelijkheden hebt om direct een succesvolle shop te starten. Je ontvangt nu 10% korting op je eerste jaarabonnement met de code ‘HSIEW10’ via deze link.

En nu is het aan jou! Stop met twijfelen en start je shop. Mocht je ergens niet uitkomen dan helpen we je graag 🙂

 

Wil je goed beginnen met jouw webshop? Meld je dan aan voor de gratis 5-daagse challenge Hoe start ik een webshop! We starten op maandag 8 juni. Klik hier voor meer informatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *