Je bent eruit! Je wilt eindelijk je droom waar gaan maken om een eigen bedrijf te starten. Je durft de eerste stap te zetten, maar weet niet precies wat de beste volgorde is om dit goed aan te pakken en waar je vooraf over moet na denken of rekening mee moet houden. In deze blog vertellen wij de stappen die je kunt nemen voor het starten van jouw bedrijf.

Hobby of een webshop?

Veel ondernemers zijn begonnen met een hobby. Als het geen hobby meer is, moet de webshop worden aangemeld bij de Kamer van Koophandel (KVK). Wanneer is het dan geen hobby meer? Dit wordt in de volgende criteria uitgelegd:
  • Er worden diensten of goederen geleverd;
  • Er wordt een hoger aankoopbedrag gevraagd dan de inkoop van de producten;
  • Er worden zaken gedaan met andere mensen dan familie en vrienden.

Voorwaarden webshop aan huis

Als je eenmaal gaat starten wil je nog geen onnodige kosten maken, als je een goed kantoor thuis hebt, scheelt dat zeker in de eerste maanden een hoop huur! Check vooraf wel de voorwaarden die komen kijken bij een webshop aan huis. Een van de voorwaarden is dat de buren geen overlast mogen hebben van jouw werkzaamheden, bijvoorbeeld geluid of extra verkeer door pakketdiensten. Ga jij een webshop starten en denk je dat je overlast gaat veroorzaken door de werkzaamheden die je moet uitvoeren? Om dit te beperken kun je er ook voor kiezen om gebruikt te maken van dropshipping. Een andere optie is toch een kantoorruimte huren waar het wel mogelijk is om de werkzaamheden zonder overlast te kunnen uitvoeren.

Domeinnaam

Als je de vorige stappen hebt ondernomen, registreer dan de domeinnaam van uw webshop! Een startende webshop moet de domeinnaam vaststellen, zodat niemand deze meer kan gebruiken. De gekozen naam mag nog niet bestaan en het moet het auteursrecht, merkenrecht of handelsnaamrecht van een ander bedrijf respecteren.

Belastingen 

Als ondernemer wordt je door de belastingdienst gezien als een ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit betekent dat er belasting wordt betaald over de winst uit de onderneming. Naast de inkomstenbelasting wordt er vrij wel over alle producten ook omzetbelasting betaald (BTW). Er zijn een aantal goederen die vrijstelling krijgen van BTW, zoals onderwijs, diensten in de gezondheidszorg, sportclubs, kinderopvang, financiële diensten en verzekeringen, zorgdiensten en huishoudelijke verzorging, etc.
*BTW kan worden doorberekend in de consumentenprijzen en na verkoop kan dit worden afgedragen aan de belastingdienst.

Administratie 

Als je een webshop gaat starten ben je verplicht om een administratie bij te houden. Een administratie moet voldoen aan bepaalde regels. Een van die regels is dat je de administratie tenminste 7 jaar moet bewaren. Als er BTW moet worden betaald in andere landen, moet deze administratie tenminste 10 jaar worden bewaard.

Regels en wetten voor online verkoop 

Als webshop heb je je te houden aan een aantal verplichte wetten en regels. Om een beter beeld van de verplichtingen te krijgen noemen wij een aantal voorbeelden: informatie over de webshop, het aanbod, cookies, het bestelproces, levering, bedenktijd, betaling en garanties.

Online fraude 

Tegenwoordig speelt fraude een steeds grotere rol, ook online. Elke vorm van cybercrime geeft voldoende reden om maatregelen te nemen om uw bedrijf en de gegevens van uw klanten zo goed mogelijk te beschermen. Er zijn 5 stappen die je kunt doen om cybercrime tegen te gaan:
  1. Kijk naar het systeem wat je gebruikt en welke onderdelen kwetsbaar zijn;
  2. Kies veilige instellingen;
  3. Voer nieuwe updates direct uit;
  4. Beperk de toegang door niet alle medewerkers volledige toegang te geven;
  5. Voorkom virussen en malware en gebruik een antivirusprogramma.

Algemene voorwaarden 

Voordat je producten gaat verkopen is het slim om algemene voorwaarden op te stellen. Met deze voorwaarden is het voor de klant direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klanten hebben. Dit verkleind de risico’s die ondernemers oplopen. Met een webshop komen er meer voorwaarden bij, zoals de bedenktijd en het retourrecht.

Eisen producten 

Alles wat wordt verkocht moet voor de consument veilig zijn. Er worden verschillende eisen gesteld aan producten die geleverd worden. Deze eisen moeten worden uitgezocht voordat je een product kiest om te verkopen. Per product kan dit erg verschillen, kijk daarom dus goed aan welke regels jij je moet houden!

 

Betaalmethoden

Iedere webshop maakt gebruik van de betalingsmethode IDEAL. Wettelijk mag er geen vooruitbetaling worden geëist, dus moeten er ook andere betalingsmethode worden aangeboden, zoals creditcard, PayPal of achteraf betalen. Vergeet niet dat er per transactie een percentage aan kosten betaald wordt.

 

Keurmerk

Om ervoor te zorgen dat jouw webshop vertrouwen uitstraalt, vraag dan een keurmerk aan! Je kunt gemakkelijk via webwinkelkeur, thuiswinkel.org, keurmerk.info en qshops.org een keurmerk aanvragen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *