Stel je maakt al jaren je eigen sieraden en wil deze nu via je eigen webshop gaan verkopen, moet je je dan inschrijven bij de Kamer van Koophandel? Je bent geen onbekende met het maken van sieraden op bestelling, maar dat was voor vrienden en familieleden en hiervoor kreeg je niet betaald. Hoe zit het als je dit serieuzer wilt gaan aanpakken, zodat je hier ook winst uit kan halen?

Moet ik mijn webshop inschrijven bij de KvK?

Als je van plan bent om op regelmatige basis sieraden te maken en te verkopen, dan is het verplicht om je webshop in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Ook als je een starter bent die niet direct veel bestellingen binnenkrijgt, is het verplicht om je in te schrijven. De KvK gaat er namelijk van uit dat jij je webshop start met het idee om steeds meer sieraden te gaan verkopen. Je hebt ook een bewijs van inschrijving bij de KVK nodig om een BTW nummer te kunnen krijgen van de Belastingdienst. Met dit BTW nummer kan je jouw belastingaangifte doen en de BTW aftrekken van je gemaakte kosten. Het inschrijven bij de KvK is snel en makkelijk online geregeld en je betaalt een eenmalige inschrijfvergoeding van maar €50!

Is een zakelijke rekening wel zo belangrijk?

Bij het openen van een zakelijke bankrekening voor je webshop is het van belang dat jij kan aantonen dat jouw webshop ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel. Het openen van een zakelijke bankrekening is slim, omdat je je privé geldstromen apart kan houden van je zakelijke geldstromen en het oogt voor klanten ook een stuk professioneler als zij zien dat het bedrag niet naar een privé rekening wordt overgeboekt. Daarnaast is het verplicht om een zakelijke rekening te hebben als je o.a. iDeal, de populairste betaalmethode, wil aanbieden op jouw website. Veel banken hebben verscherpte tarieven voor startende ondernemers als zij een zakelijke bankrekening willen openen. Dit kan je vaak makkelijk teruglezen op de website van de diverse banken.

Je inkopen..

Om je sieraden te maken, heb je materialen nodig. Voor ondernemers is het voordeliger om deze materialen bij de groothandel te kopen. De groothandel koopt de materialen in bulkaantallen en verkoopt deze weer door aan jou. Hoe meer materialen je koopt, des te meer korting je krijgt. Het is alleen niet mogelijk om inkopen bij de groothandel te doen, zonder een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Dit zou betekenen dat jij je materialen inkoopt voor de consumentenprijs, waardoor je sieraden ook duurder zullen uitvallen voor je klanten

Tips, tricks en wat extra hulp

Wat veel startende ondernemers niet weten, is dat de Kamer van Koophandel vaak evenementen organiseert voor ondernemers waar veel tips & tricks worden gegeven. Ook kan je je aanmelden voor de KVK Live Adviesdagen waar je je vragen kan stellen aan experts en met hen kan sparren over dingen waar je tegenaan loopt. Echter, moet je dan wel ingeschreven staan bij de KVK.

Of je je webshop wel of niet gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel is dus eigenlijk een optelsom van de kosten en de baten. Zonder inschrijving bij de KVK kan je geen BTW aftrekken van je kosten, geen zakelijke rekening openen, geen betrouwbare betaalmethodes aanbieden en betaal je meer voor je materialen.

 

Ga je nog een webshop starten? Dan is de mini training Hoe start ik een webshop? wat voor jou! Je bestelt hem al voor maar €27,- Klik hier voor meer informatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *