Het is voor zowel juridische redenen als voor de consument verstandig om bepaalde informatie op je webshop te hebben staan. Welke dat zijn? In dit blog zetten wij alles voor je op een rijtje, zodat jouw webshop alle benodigde informatie heeft!

Jouw contactgegevens

Het is wettelijk verplicht om op jouw webshop jouw contactgegevens te plaatsen, zodat de consument met jou contact op kan nemen. Met alleen een e-mailadres ben je er nog niet, op jouw contactpagina moeten namelijk nog een aantal andere zaken vermeld worden:

  • Jouw bedrijfsnaam
  • Vestigingsadres
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • KvK-nummer
  • Btw-nummer

Het vermelden van adres, stuit bij veel ondernemers tegen de borst. Veel ondernemers werken namelijk vanuit huis en daardoor is dit vaak hun persoonlijke adres. Echter ben je wel verplicht deze te vermelden, een postbus mag niet. Vermeld dan bijvoorbeeld dat het hierbij gaat om enkel een postadres en geen bezoekadres.

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden zijn verplicht om op jouw webshop te plaatsen. Het is namelijk zo, dat je hiermee de consument wat de regels zijn omtrent de verkoop van jouw producten. Voordat de consument de bestelling op jouw webshop staan, moeten ze eerst akkoord gaat met deze voorwaarden. In de algemene voorwaarden vind je informatie over het bedrijf, maar ook over de mogelijkheid tot retourneren en garantie. Het is niet zo dat je deze informatie uit je duim mag zuigen, je moet als webshop aan een aantal wetten en regels voldoen, die weer in jouw algemene voorwaarden naar voren moeten komen.

Informatie over ruilen en retourneren

De consument wilt vaak vooraf al weten hoe zij een bestelling eventueel terug kunnen sturen of kunnen ruilen. Wanneer deze informatie niet op de webshop staat, zie je dat vaak een consument het niet aan durft om de bestelling te plaatsen. Het is daarom belangrijk om deze informatie overzichtelijk op je webshop te hebben staan.

Maar wat moet er dan op deze pagina staan? Vertel de consument binnen welk termijn zij de bestelling kunnen terug sturen. Bedenk hierbij ook niet je eigen regels, er staat hiervoor het e.a. vastgesteld in de wet. Wettelijk gezien heeft de consument namelijk 14 dagen de tijd om de bestelling terug te sturen. De kosten voor de retourzending zijn wettelijk gezien voor de klant, maar vermeld dit dan ook op deze pagina.

Wanneer de consument de hele order terugstuurt, dan ben jij verplicht om het volledige aankoopbedrag van de bestelling incl. de verzendkosten terug te betalen. Stuurt de consument niet de hele bestelling terug? Dan betaal je enkel de retour gekomen artikelen terug. De retour betaling moet binnen 14 dagen aan de klant geretourneerd zijn.

Verzendkosten en levertijd

Informeer de consument ook vooraf over de verzending van de bestellingen. Denk hierbij aan wat de kosten van de verzending zijn en wat de verwachte levertijd is.

Betaalmethodes

Een ding waar de consument ook naar zoekt voordat ze een order plaatsen, zijn de betaalmethodes. Deze zie je vaak wel in het bestelproces, maar toch vindt de consument het fijn overzichtelijk te zien welke betaalmethodes de webshop aanbiedt. Naast dat je bijvoorbeeld iDeal aanbiedt in je webshop, ben je als webshop ook verplicht een achteraf betaalmethode aan te bieden. Wettelijk gezien mag je namelijk maar 50% van de vooruitbetaling vragen, de andere 50% mag de consument na de levering betalen. Om deze reden is het altijd slim om een achteraf betaalmethode aan te bieden zoals Afterpay, Klarna & Billink.

Privacy verklaring

Sinds de invoering van de AVG, is de privacyverklaring of Privacy policy een belangrijk onderdeel op jouw webshop. Je informeert hierin hoe jij de persoonsgegevens van jouw bezoeker en klant beschermt en hoe jij omgaat met hun gegevens. Het is wettelijk verplicht om deze gegevens op jouw webshop te hebben staan.

Klachtenpagina

Een klachtenpagina is ook een onderdeel dat verplicht is om op jouw webshop te hebben staan. Op deze pagina informeer je de consument hoe zij een klacht kunnen indienen wanneer er iets mis is met het product of de levering. Op deze pagina kan je ook de garantie informatie vermelden.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *