Hoe leuk is het om een eigen webshop te starten. Voor veel webshop eigenaren is dit een droom die werkelijkheid wordt. Bij het starten van een webshop moet je nog veel zaken regelen voordat jouw webshop van de grond kan! Als het eenmaal zover is en jij hiermee geld gaat verdienen, komt de belasting om de hoek kijken. Met deze blog geven wij antwoord op de vraag “hoe zit dat nou met belasting?”. 

Met welke belasting krijg ik als webshop te maken?

Voor iedere webshop gelden er andere belastingregels, het is afhankelijk van jouw rechtsvorm. Voor een bv en eenmanszaak zijn er verschillende belasting normen opgesteld. Als jij een bv hebt opgericht, krijg je te maken met vennootschapsbelasting. Bij een eenmanszaak betaal je alleen inkomensbelasting. Buiten deze vastgestelde belastingen krijg je natuurlijk ook altijd nog te maken met BTW (omzetbelasting).

Hoeveel belasting betaal ik bij een webshop?

De belasting wordt gebaseerd op de hoogte van het belastbaar inkomen. Er zijn verschillende factoren van invloed op het belastbaar inkomen. Voor een koopwoning gelden er speciale regelingen op grond waardoor het belastbaar inkomen hoger of lager kan uitvallen. Ook gelden er regels voor de investeringen die jij voor jouw webshop hebt gedaan.

 

Tip: het is aan te raden om de aangifte van de inkomstenbelasting te laten controleren door een boekhouder of fiscalist.

Wat is omzetbelasting?

Iedere webshop heeft te maken met omzet belasting, btw. Je betaalt het over de producten die je inkoopt en over de producten die je verkoopt. Dit dien je bij te houden en moet doorgegeven worden tijdens de omzetbelastingaangifte. Het verschil tussen wat je hebt ontvangen en uitgegeven wordt verrekent met de belastingdienst.

 

Als je met jouw webshop ook in het buitenland verkoopt, bestaat de kans dat je ook daar omzetbelasting moet betalen. Deze percentages verschillen per land. Houd er goed rekening mee dat het per land anders kan zijn. 

Wat is inkomstenbelasting?

Als jouw webshop een bron van inkomsten heeft wordt dit gezien als winst. Het zijn inkomsten als je deelneemt aan het economisch verkeer, voordeel wordt beoogd en er voordeel is te verwachten.

Mijn webshop is mijn bijbaan

Als je naast jouw huidige baan een webshop begint ontvang je loondienst en de inkomsten die uit jouw webshop komen. De winst die je met jouw webshop maakt dien je op te tellen bij je bruto jaarsalaris (belastbaar inkomen). Over het totale bedrag betaal je inkomstenbelasting. Wanneer jouw webshop verlies draait, mag dit worden afgetrokken van het bruto jaarsalaris en betaal je minder belasting. In sommige vallen kan het zo zijn dat je zelfs geld terugkrijgt. 

Wat moet de belastingdienst van mij weten?

Welke gegevens moet je achterlaten aan de belastingdienst? De belastingdienst verwacht enkele cijfers uit je webshop. De belastingdienst wil je omzet weten, waar de bestellingen vandaan komen en hoeveel belasting je al hebt betaald. Ook, wil de belastingdienst een jaarrekening zien en voor de inkomensbelasting willen ze vaak veel privé gegevens weten.

Kan ik een kleine ondernemersregeling krijgen?

Een kleine ondernemersregeling betekent dat als jij met jouw webshop minder dan €20.000 omzet per jaar draait, je geen btw meer hoeft af te dragen. Je factureert dit niet meer aan jouw klanten en je kunt ook geen btw meer terugvorderen. Wil jij hier meer over weten? Lees dan hier verder!

https://www.mrsecommerce.nl/webshop-managen/de-nieuwe-kleine-ondernemersregeling-en-webshops/

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *