Bij het kiezen van een bedrijfsnaam is het belangrijk om rekening te houden met een aantal punten. Vaak is het een persoonlijk idee, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met enkele dingen.

Als eerste moet je onderzoeken of de bedrijfsnaam die jij wilt of een vergelijkbare bedrijfsnaam niet al ingeschreven staat bij de kamer van koophandel. Voorheen was dit geen probleem.

Nu is dat een heel ander verhaal. Als je nu een webshop start is heel Nederland jouw werkgebied, niet maar een bepaald gebied van Nederland. Je snapt wel dat er verwarring kan ontstaan als een ander bedrijf een soortgelijke naam heeft.

Ook daardoor is het belangrijk om een naam te kiezen die geen verwarring geeft met andere webshops. Het kost namelijk veel moeite om alles achteraf weer aan te moeten passen.

Kies jij voor een naam die verwijst naar je product? Hou er dan rekening mee dat er verwarring kan ontstaan wanneer jij besluit om jouw assortiment te wijzigen.

Je webshop naam vast leggen

Op het moment dat jij jouw naam registreert bij de Kamer van Koophandel, ben jij volgens de wet automatisch eigenaar van die naam. Veel ondernemers kiezen er ook voor om hun naam vast te leggen als merk. Hiermee voorkom je namaak of misbruik van jouw werk. Wil je dit vastleggen? Kijk dan op de website van het Benelux-bureau voor de Intellectuele Eigendom. www.boip.int

Het kiezen van een soortgelijke handelsnaam

Besluit jij toch om een naam bij de Kamer van Koophandel te registreren waarvan al een soortgelijke naam geregistreerd staat, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met enkele zaken.

Geweigerd bij de Kamer van Koophandel

Jouw gewenste handelsnaam kan geweigerd worden door de Kamer van Koophandel. Je bent dan verplicht om een andere naam te kiezen. Heb je nou al een domeinnaam geregistreerd en een facebook-pagina aangemaakt? Dan zal je ook deze moeten wijzigen. De andere ondernemer kan verzoeken je naam te wijzigen, omdat er verwarring kan ontstaan bij potentiële klanten. Je zal hiernaar moeten luisteren als zij deze naam al langere tijd gebruiken. Besluit jij om hier geen gehoor aan te geven, dan mag de andere partij naar de rechter stappen.

Om gedoe te voorkomen is het dus handig om vooraf goed onderzoek te doen naar jouw handelsnaam.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *