Stap 1 is voltooid, je hebt een webshop opgestart. Nu komt stap 2, namelijk het binnen halen van klanten. De vraag is natuurlijk: hoe doe je dat? In dit blog geven wij jou tips over hoe jij bezoekers om kunt toveren tot klanten!

Creëer emotie

Mensen houden van emoties. Verkoop daarom niet alleen het product, maar ook de voordelen die het product met zich meebrengt. Geef de koper een goed gevoel bij een product door de juiste combinatie van tekst en beeldmateriaal.

Verkoop jouw persoonlijkheid

Consumenten kopen liever van een persoon die zij leuk vinden en denken te kennen, dan van een onbekende of een bedrijf zonder gezicht. Deel daarom jouw persoonlijkheid met jouw klanten via social media, e-mail of bijvoorbeeld blogs. Zo leren zij jou kennen en creëer je een gevoel van vertrouwen.

Wees de expert

Laat zien dat jij verstand hebt van hetgeen dat jij verkoopt. Ook dit zorgt voor vertrouwen. Mensen kopen graag van iemand die verstand heeft van de producten of diensten die hij/zij verkoopt. Ze voelen zich dan veiliger omdat zij weten dat jij begrijpt wat je verkoopt. Je kunt ze dan ook beter te woord staan wanneer zij vragen hebben. Bewijs jouw kennis door kleine stukjes van jouw kennis te delen met jouw klanten. Dit kun je heel goed doen via social media.

‘’Dat moet ik hebben!’’

Door jouw bezoekers het gevoel te geven dat zij een beperkte tijd hebben voor het maken van een weloverwogen aankoopbeslissing, gaan zij minder zwaar nadenken over de aankoop. Ze zijn geïnteresseerd in het product en ze zien of lezen dat zij snel een keuze moeten maken. Dit kan soms de laatste push zijn waardoor mensen wel aankopen gaan doen. Je kunt dit doen door dingen te zeggen als: ‘’op = op’’, ‘’Wees er snel bij!’’, ‘’Beperkte voorraad’’ enzovoorts.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *