Ben jij een beginnende webshop eigenaar en vliegen er lastige termen om je hoofd als dropshipping en e-fulfilment? In dit blog leg ik je uit wat beide termen betekenen, wat het verschil ertussen is en hoe jij kiest welk optie voor jou het beste is. In theorie zijn beide woorden simpelweg een omschrijving van een soort webshop die je kunt hebben. Bij de één heb je een eigen voorraad en bij de ander niet, in het kort. Benieuwd naar meer informatie? Lees dan snel verder!

E-fulfilment webshop

Als we het over een e-fulfilment webshop hebben, dan spreken we over een webshop waar jij zelf alles voor regelt en verantwoordelijk voor bent. Dus de inkoop en verkoop van je producten, verpakking, verzending, retour, etc. Je hebt zelf de touwtjes in handen en bezit dus een eigen voorraad in tegenstelling tot dropshipping. Het kan ook zo zijn bij e-fulfilment dat je voorraad bij een logistiekdienstverlener in het magazijn staat. Dit is als je uitbesteedt op het ‘fulfilment’ gedeelte. Jij bent dan nog wel verantwoordelijk voor de inkoop van je voorraad, maar de logistiekdienstverlener gaat dan over de verpakkingen en het versturen van de pakketjes.

Dropshipping-webshop

Als je een dropshipping-webshop hebt, dan verkoop je eigenlijk niet je eigen producten, maar die van een leverancier. Je hebt dus geen eigen voorraad die je hoeft in te kopen en op te slaan in een magazijn. In ruil voor de producten die je verkoopt op jouw webshop, krijg je een vergoeding van de leverancier. Bij dropshipping ben je dus verantwoordelijk voor een stuk minder, omdat jouw leverancier bijna alles regelt. Alles wordt alleen gedaan onder jouw naam. Dropshipping is een goede manier om je beginnende webshop op te bouwen, omdat je klanten naar jouw shop trekt, terwijl je een hoop hulp krijgt. Je kunt op die manier goed een echte eigen business beginnen, omdat je dan al klanten hebt gehad en je niet geheel onbekend bent.

Verschil

Het grootste verschil tussen het hebben van een e-fulfilment webshop en een dropshipping-webshop, is de voorraad. Bij e-fulfilment ben je dus zelf verantwoordelijk voor de inkoop en verkoop van je producten. Je moet bij een e-fulfilment webshop ook rekening houden met de opslag, omdat je die producten natuurlijk wel ergens kwijt moet. Bij dropshipping daarentegen heeft een leverancier een voorraad in het magazijn, waarvan jij de producten verkoopt op je webshop.

Welke optie is het best voor jou?

Ben jij iemand die veel ruimte heeft voor je eigen bedrijf en het geen probleem vindt om alles zelf te doen? Dan is een e-fulfilment webshop een prima keuze voor jou. Je hebt hier de ruimte om zelf alles in te richten zoals je wil, omdat je alles zelf bepaalt. Je hangt minder van anderen af en maakt zelf de keuzes. Ben jij iemand die niet alle ruimte heeft en liever minder tijd besteedt aan het inpakken en verzenden van pakjes? Besteed jij liever tijd aan andere dingen voor je webshop zoals bijvoorbeeld het schrijven van SEO-teksten? Dan is dropshipping wellicht een goede optie voor jou, omdat je minder veel zelf hoeft te doen en meer tijd over hebt om je bezig te houden met andere dingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *