Een webshop starten begint vaak bij een idee of een uit de hand gelopen hobby. Maar hoe ga je vandaaruit verder? Er zijn namelijk veel dingen die je kant op komen en je zult een aantal belangrijke keuzes moeten maken. In dit blog bericht, geef ik je tips die je gaan helpen met het beginnen van jouw eigen webshop.

Begin bij het begin

Je webshop valt of staat bij je concept. Je kunt nog zo’n mooie webshop hebben en actief zijn op social media, maar als je idee niet klopt of er geen vraag naar je product is dan krijg je het niet van de grond. Bedenk daarom eerst wat je wilt verkopen en wie daarbij je doelgroep is. Wat voor mensen zijn er op zoek naar dit product en waar lopen ze tegen aan. Jouw product moet namelijk de oplossing bieden voor het “probleem” dat ze hebben.

Nadat je duidelijk hebt wat je gaat verkopen en aan wie, is het tijd om je concept te gaan uitwerken. Probeer in je concept precies duidelijk te maken waar de webshop voor staat, of daar een bepaald thema aan hangt en wat jou uniek maakt. Hoe duidelijker het concept is hoe makkelijker het voor jou is om dit naar buiten te brengen en voor je potentiële klant om jou te gaan herkennen.

Hoe gaat je webshop heten?

Eigenlijk is dit ook een onderdeel van het bedenken van je concept, namelijk je bedrijfsnaam. Een goede naam helpt je in het positioneren van jouw webshop in de markt. Het is natuurlijk onzin om je webshop een naam te geven die totaal niet slaat op dat wat je verkoopt. Wanneer je een naam bedacht hebt, is het belangrijk om te kijken of deze naam niet al bestaat. Volgens de wet ben je namelijk automatisch beschermt met jouw handelsnaam, dus het zou vervelend zijn als je een naam kiest die al bestaat of daarop lijkt en je vervolgens alles weer moet veranderen.

Wil je meer tips over hoe je een goede naam voor je webshop kiest? Klik hier voor ons blog bericht over het kiezen van een naam voor je webshop.

Schrijf je webshop in bij de Kamer van Koophandel

Wanneer je de voorbereidende fase bent door gegaan, dan is het tijd om je webshop in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Zorg dat je vooraf al onderzoek hebt gedaan voor je webshop en eigenlijk vrijwel direct gaat beginnen. Bij de KvK gaan ze nogmaals een controle doen op de bedrijfsnaam, dus zorg dat je dit vooraf ook al gedaan hebt. Niets is zo vervelend als dat je je wilt inschrijven en ter plekke nog wat anders moet bedenken. Tijdens de inschrijving gaan ze je vragen hoe je jouw bedrijf wilt inschrijven en wat je verwacht dat je omzet is. Deze omzet mag een schatting zijn, dus je bent totaal niet verplicht om je aan dat bedrag te houden.  Zodra je je hebt ingeschreven en het inschrijf geld hebt betaald, krijg je direct je KvK Nummer en btw-nummer mee naar huis. Gefeliciteerd vanaf dat moment ben je ondernemer.

Zoek een groothandel voor je webshop

Dit is een stap die je ook kunt doen voor het inschrijven van je webshop, je wilt namelijk wel weten of je de gewenste producten wel kunt inkopen. Het kan echter wel zijn dat je bij veel groothandels je je bedrijf nog niet kunt inschrijven en dus nog geen prijzen kunt zien. Het is wel fijn om vooraf te weten waar je na je inschrijving terecht kunt.

Webshop bouwen of huren?

Nu je voorbereid bent op het starten van je webshop, is het tijd om aan de slag te gaan met die webshop in de lucht te krijgen. Er zijn een aantal verschillende opties, mogelijk:

  1. Je bouwt zelf een webshop,
  2. Je laat een webshop bouwen
  3. Je huurt een webshop

Hoe handig je zelf bent en wat je budget is, helpt jou in het maken van deze keuze. Daarbij moet je ook kijken naar wat je wensen zijn. Hoeft het allemaal niet zo spannend? Dan kun je waarschijnlijk prima uit de voeten met het huren van een webshop. Heb je uitgebreidere wensen? Dan kan het zijn dat een webshop bouwen of laten bouwen beter daarbij past. Wil je meer weten over de verschillende webwinkel software? Klik dan hier voor ons blog bericht.

Wetgeving webshops

Als webshop moet je aan een aantal wetten voldoen. Dit is om de consument te beschermen. In vergelijking met een winkel, heeft de consument online niet de mogelijkheid om het product te bekijken voor ze het aanschaffen. Daarom ben je verplicht om de consument een aantal mogelijkheden te bieden voor bijvoorbeeld het retouren en betalen. Wil je de volledige wetgeving op een rijtje? In het boek Hoe start ik een webshop? Staan alle wetten en regels voor webwinkels op een rij. Je bestelt hem hier.

Je pakketten verzenden

Om je producten naar de klant te krijgen, moet je gaan bepalen met welke partij je jouw bestellingen laat verzenden. In Nederland heb je best wel veel keus, zo kun je kiezen voor bijvoorbeeld PostNL, DHL of DPD. Bekijk voor jou welke partij jij fijn vindt om mee te werken en bekijk vervolgens of deze ook volstaat voor de wensen van je klant.

Klik hier voor het blog bericht waarin we uitleggen hoe je de keuze maakt voor een juiste verzendpartij.

Je webshop is online

Je bent er bijna, nu dat je webshop klaar hebt en hem gevuld hebt met producten, begint pas het echte werk. Je moet naamsbekendheid opbouwen, dit kan bijvoorbeeld door actief te worden op social media, maar ook bijvoorbeeld door met je SEO aan de slag te gaan. Wil je zeker weten dat je niets vergeet met het starten van een webshop? Bekijk dan de checklist, zodat je alles kunt afstrepen.

Hopelijk hebben deze tips jou geholpen met hoe je kunt beginnen met jouw webshop.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *