Hoe start ik een kleding webshop?

Wil jij je droom werkelijkheid zien worden? Een succesvolle kleding webshop die je zelf hebt gestart? Misschien weet je niet goed waar je moet beginnen en wat er allemaal bij komt kijken. Je hebt al wat ideetjes, maar een concreet plan ontbreekt en daar heb je nog wat hulp bij nodig. In dit blog ga ik je helpen en geef ik je handige tips die je kunt gebruiken om een online kledingwinkel te beginnen.

Stap 1: Maak een concept voor jouw kleding webshop 

Brainstormen is een belangrijke stap in het proces. Voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel maak je een concept waarin je onder andere de volgende zaken beschrijft:

  • De doelgroep
  • De kledingstijl die je gaat verkopen
  • De sfeer die je wilt uitstralen
  • De bedrijfsnaam: controleer ook of er voor deze bedrijfsnaam een domeinnaam beschikbaar is en claim deze alvast, ook op social media.
  • Hoe je je webshop wilt gaan promoten: denk bijvoorbeeld aan welke social mediakanalen je wilt gaan inzetten.
  • Hoe je je kleding wilt gaan verpakken en verzenden

Er is nog veel meer om te beschrijven in het concept. Probeer in deze stap zoveel mogelijk uit te zoeken en uit te denken. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Stap 2: Schrijf jouw kleding webshop in bij de Kamer van Koophandel

Zodra het concept klaar is en je klaar bent om te gaan beginnen schrijf je de webshop in bij de Kamer van Koophandel. Gefeliciteerd! Nu ben je trotse eigenaar van een online kledingwinkel en kan alles écht gaan beginnen.

Stap 3: Geef de kledingcollectie vorm

Wil je producten gaan inkopen of wil je zelf een collectie ontwerpen en produceren? Een mix van allebei kan natuurlijk ook. Probeer je te onderscheiden van andere webshops en creëer een unieke collectie. Merkloze kleding en accessoires kun je bij verschillende groothandels inkopen. De juiste groothandel vinden kan soms lastig zijn en daarom is het belangrijk dat je deze stap niet onderschat. Enkele bekende groothandels zijn: World Fashion Centre, Yehwang, di Momenti, Zentrada, Label Noir, Fashion Extras, Trade Mart en 1Moda. Je kunt er ook voor kiezen om kleding in te kopen in het buitenland. In onder andere Düsseldorf en Parijs zijn veel groothandels waar je unieke kleding kunt vinden.

Stap 4: Bepaal de verkoopprijs

Om de productprijs te bepalen schrijf je allereerst alle kosten uit. Let erop dat je liever te veel incalculeert dan te weinig. Vergeet de verpakkingskosten niet, de hosting van je webshop en ook de tijd die je kwijt bent aan het inkopen of produceren van de producten. Als je gratis verzending aanbiedt, kun je ervoor kiezen dit door te berekenen in de verkoopprijs. De marge die gebruikelijk is in de retail is 2 of 2.5. Dit betekent dat je de totale kosten maal 2 of 2.5 doet om tot de verkoopprijs (exclusief BTW) te komen. Als je een verkoopprijs hebt vraag dan altijd vrienden of familie wat zij ervan vinden. Zouden zij dit bedrag ervoor uit willen geven? Tips en tops van je directe omgeving helpen je stappen verder te maken.

Stap 5: Ontwerp de website van de shop

Wanneer alles klaar is voor de verkoop is het belangrijk om een overzichtelijke website te ontwerpen. Zorg ervoor dat de website aansluit bij wat je met jouw collectie wilt uitstralen. Maak mooie productfoto’s en sfeerfoto’s die de klant aanspreken. Zelfgemaakte stockfoto’s kun je ook gebruiken op social media zoals Instagram en Facebook. Naast foto’s zijn ook de teksten bij de producten belangrijk. SEO-technisch is het van belang om je eigen productteksten te schrijven. Noem hierbij zoveel mogelijk verschillende woorden voor hetzelfde product en dezelfde doelgroep. Zo kun je in de tekst over dames praten, maar ook over een vrouw, vrouwen en een dame. Op deze manier bereik je de meeste mensen. Benieuwd welke webwinkel software voor jou geschikt is? Klik dan hier.

Ik hoop dat ik je een stapje verder heb kunnen helpen om jouw droom te verwezenlijken. Heel veel succes met het oprichten van jouw eigen webshop. Durf te dromen en ga je dromen achterna! Meer praktische tips over het starten van een webshop? Lees dan dit blog, bestel het boek Hoe start ik een webshop? of start met de minitraining Hoe start ik een webshop? voor maar €27,- excl. btw.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *